Zánět je přirozenou reakcí těla na poškození tkáně nebo na útok škodlivých mikroorganismů. I když je zánět v základu obranný mechanismus, chronický zánět může hrát roli v rozvoji mnoha zdravotních problémů, včetně srdečních onemocnění, cukrovky a autoimunitních onemocnění. Existuje mnoho faktorů, které mohou zánět potencovat nebo naopak zmírnit, a jedním z klíčových je strava. Tento článek vám představí potraviny, kterým byste se při zánětu měli vyhnout, a nabídne tipy, jak nastavit svůj jídelníček tak, aby podporoval zdraví a pomáhal v boji proti zánětu.
Určité potraviny mohou zánětlivé procesy v těle podněcovat nebo zhoršovat. Patří mezi ně především zpracované maso, rafinované cukry, trans-tuky obsažené v mnoha pečených a zpracovaných potravinách, a některé umělé přísady. Zánětu je dobré se vyhnout i ve velkém množství konzumovaných omega-6 mastných kyselin, které jsou převážně obsaženy v rostlinných olejích, jako je slunečnicový a kukuřičný olej. Tyto potraviny mohou zvyšovat hladiny prozánětlivých eikosanoidů, které přispívají ke vzniku a udržení zánětlivých procesů v těle.
Nahrazení prozánětlivých potravin zdravými alternativami je klíčovým krokem k redukci zánětu. Strava bohatá na celistvé potraviny, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny,... [the content is truncated for brevity]